Muž, který přežil Lidice : novela - Mahler, Zdeněk, 1928- (Jota, 2011)
Hlavním motivem je příběh Františka Šímy z Lidic, který v hádce zabil vlastního syna a byl za to odsouzen v předvečer příchodu nacistů. Ve vězení přežije celou dobu okupace a mezitím se odvíjejí různorodé osudy jeho sousedů. Jeden z nich má tragické důsledky: mladý proutník se vydává za odbojáře, aby udělal dojem na vyhlédnutou dívku, vzápětí ale dojde k atentátu na Heydricha, domnělý odbojář je vystopován až do Lidic a vesnice vybrána nacisty k exemplární pomstě. Osobní tragédie vrcholí, když se nic netušící Šíma po propuštění, těsně před koncem války, vrací na pustou pláň, kde stávala jeho rodná vesnice... Text byl napsán pravděpodobně v souvislosti s prací na scénáři filmu Lidice, o čemž svědčí i jeho soustředění na obrazy a vizuální detaily, stejně jako rychlé střídání scén. Autor vycházel z vlastní novely Nokturno, kterou výrazně zkrátil a mírně upravil.